Wordle , det webbaserade ordspelet som ger spelare sex försök att gissa ett ord på fem bokstäver varje dag, blev viralt nyligen. Spelare publicerar antalet gissningar de gör på sociala medier, med block med gröna, gula och bakre rutor som avslöjar bokstäverna de fick rätt eller nästan precis längs vägen.

Den 31 januari 2022 förvärvade The New York Times Company Wordle från sin skapare, Josh Wardle, för ett ospecificerat lågt sjusiffrigt belopp. Det räcker med att säga att det är något med pusslet som slog an hos många.

Wordle

När det kommer till sådana här pusselspel är det bara en tidsfråga innan någon optimerar lösningsprocessen och kommer på den bästa strategin för att maximera ens chanser att gissa rätt ord så snabbt som möjligt. Grant Sanderson, på sin YouTube-kanal 3Blue1Brown , gjorde just det. Genom att använda informationsteori, som involverar berusande statistik och matematik, hittade Sanderson det bästa startordet att använda i Wordle.

Ordet är KRAN .

Naturligtvis, bara att veta det kommer inte att göra alla Wordle till stormästare eftersom processen är mer komplicerad än så. För bästa resultat måste man också välja det perfekta andra ordet baserat på information från CRANE. Det handlar om att maximera mängden information man kan få från minsta möjliga mängd gissningar. För dem som är intresserade av att lära sig om informationsteori och entropi genom linsen för att försöka lösa spelet, gör videon dessa komplexa ämnen lättsmälta.

I Sandersons video förklarar han att hans Wordle- lösningsprogram använder sig av en lista på nästan 13 000 ord, vilket är en större lista än vad Wordle faktiskt använder. Den går igenom simuleringar med olika första ord följt av de bästa andra orden innan den anländer till CRANE som svar. Som sådan är detta ett tillvägagångssätt som fungerar mycket bättre för en AI-lösare än en mänsklig.

Andra människor har försökt “lösa” Wordle också, med programmeraren Adam Kubaryk som nådde SOARE och SAINE som sin idealiska öppnare, och strategen Rob Miller som nådde TARES som sitt svar.

En sak är dock säker, att även om spelet definitivt kan lösas, eftersom människor inte är maskiner, kan vi fortfarande få mycket glädje av att gissa dagens ord i vår egen takt och med vår egen föredragna metod.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here