Om du är äldre och gillar alkoholhaltiga drycker, här är ett nytt fynd som du inte bör förbise, särskilt om du lider av hjärtsjukdom eller diabetes, eller riskerar att utveckla något av dessa tillstånd. Enligt en ny studie kan även måttlig alkoholkonsumtion öka dina chanser för hjärtrytmrubbningen, förmaksflimmer. Läs mer här.

Vissa föredrar vin, andra väljer öl. Det finns de som brukar njuta av sprit och söta drycker och många söker känslan av de så kallade vita dryckerna. I variationen finns smaken, säger det populära talesättet, och när det kommer till alkohol finns det något för alla stilar. Alkoholkonsumtion kan dock vara ett tveeggat svärd. I vissa fall kan det till och med göra att hjärtat tappar sin normala rytm och börjar slå oregelbundet. Det är definitivt en konsekvens som du inte förväntade dig när du njöt av ett glas.

Även om viss forskning har visat att det kan vara bra för hjärtat att dricka rött vin , så länge det konsumeras i måttliga mängder (inte mer än en drink om dagen för kvinnor och två för män), finns det andra som tvärtom, relatera konsumtion av alkohol i allmänhet (inte bara vin) med utvecklingen av cancer , bland andra tillstånd.

Nu, enligt en ny analys publicerad i 1 oktober numret av Canadian Medical Associations tidskrift CMAJ, som studerar hur alkoholkonsumtion kan påverka hälsan, kan dricka även med måtta öka risken för att utveckla en störning av hjärtrytmen som kallas förmaksflimmer , hos äldre personer med hjärtsjukdom eller avancerad diabetes.

Förmaksflimmer är den vanligaste typen av allvarlig arytmi ( en arytmi uppstår när hjärtat slår med en onormal takt eller rytm). Vid förmaksflimmer slår de två övre hjärtkamrarna (förmaket) kaotiskt och oregelbundet, utan koordination med de två nedre kamrarna (ventriklarna), vilket gör att kroppen får mindre blod för varje slag. I de allvarligaste fallen kan detta leda till cerebrovaskulär olycka (hjärnanfall) eller hjärtsvikt (vilket inte är detsamma som en hjärtattack ).

I detta avseende analyserade en grupp forskare från McMaster University i Hamilton, Ontario, Kanada, data från mer än 30 000 personer över 55 år som hade en historia av hjärt-kärlsjukdom eller avancerad diabetes med organskador , från 40 olika länder.

Efter en femårig uppföljning fann forskarna att måttlig till stor alkoholkonsumtion var associerad med en ökad risk för förmaksflimmer. Även bland måttliga drickare liknade effekten av berusningsdrickande den hos vanliga storkonsumenter.

Forskarna ansåg att det var måttligt att dricka upp till två drinkar om dagen eller 1 till 14 drinkar i veckan för kvinnor, eller tre drinkar om dagen eller 1 till 21 drinkar i veckan för män. Berusningsdrickande definierades å andra sidan som fem eller fler drinkar på en dag, oavsett om personen vanligtvis drack lätt, måttligt eller mycket.
Ett glas av en alkoholhaltig dryck då och då är inte dåligt, men det är bättre att undvika överdrifter. Nästa gång, innan du hetsar, tänk efter. Och om du har hjärtproblem eller diabetes, fråga din läkare vad som är bäst för dig. Du vill definitivt inte sätta ditt hjärta ur spel (utvecklar förmaksflimmer).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here